Озеленяване стилове

Стилове озеленяване и градини.

В съвременния свят озеленяването дава на хората така необходимата им връзка с природата. Първите градини са озеленявани още в дълбока древност. През различните периоди и на различните места по света са се формирали множество стилове на озеленяване. Тук ще ви представим някои идеи от различните стилове на озеленяване.

Паркове и градини в пейзажен стил – при този стил на озеленяване всичко трябва да е естествено, сякаш създадено от природата, като се избягват правите линии и симетрията. Пейзажния стил е подходящ за озеленяване на по големи зелени площи и е застъпен в ландшафтната архитектура по всички части на света. Типични са чистите тревни площи и поляни с неправилна форма, по краищата, на които са разположени групи от дървесни и храстови растения. Водните площи са важен акцент при озеленяването на паркове в пейзажен стил.

Формални градини – този стил на озеленяване се е развил през средновековието в Западна Европа. Характерен е за аристократични сгради, които са озеленени с така наречените зелени партери. В тях присъстват задължително много топиарни форми / форми от подрязани растения /, живи плетове в геометрични линии  както и много цветя. Много често формалните градини са съчетани с водни площи и други архитектурни елементи, срещат се и лабиринти от високи живи плетове. Растенията най често използвани за озеленяване на формални градини е необходимо да издържат многократни резитби, подходящи са – чемшир, тис, лъжекипарис и туя. Такива градини може да срещнете в АнглияФранцияИталия и други страни.

Скални кътове и алпинеуми –  те представляват съчетание между камъни, чакъл и декоративни растения. За озеленяване на алпинеуми се използват планински видове растения – мащерка, лавандула, незабравка, алпийска роза, седум, еделвайс, клек, хвойна, бор, смърч и много други. При изграждане на скален кът може да се използват практически всякакви градински растения с не големи размери. И алпинеума, и скалния кът чудесно се съчетават с  водни ефекти.

Цветни градини – всеки свързва градините именно с цветята, общото за този стил на озеленяване е, че се набляга на използването на цветя. На едно място са предимно едногодишни, на друго луковични, а на трето предимно пиренни. В пролетните месеци понякога тези градини са незабравими и спиращи дъха. През голяма част от годината, обаче те не са толкова атрактивни. Затова обикновено се засажда и фон от вечнозелени или се използва така нареченото редуване на цъфтежа. Цветните градини са подходящи за озеленяване както на малки дворове така и на големи паркове.

Китайски градини –  те са възникнали около древните храмове и дворци. В китайската градина няма нищо случайно и всичко е подчинено на законите на фънг шуй  /в превод вятър и вода /. Всяка една градина е построена така че пресъздава същността на живота, затова се озеленява така, че да не може да я обхванеш с поглед от нито една гледна точка. Водата е задължителен елемент в озеленяването в Китай, защото се смята, че тя поема негативната енергия. Често използвани са бора, клена, божура, китайската хвойна и много билки и подправки, като всяко растение има своя символика и енергия. Обикновения китайски двор най-често е обграден от жилищни площи, като на практика той се намира в центъра на къщата.

Японски градини – има два основни стила на озеленяване в Япония. Първия  стил е класическият. Той е много раздвижен и богат на растения и почти задължителен елемент са водните площи. Водата е съчетана със скали и чакъл, като градините са обогатени с много цвят и топиарни форми.

Другият японски стил на озеленяване е древният или така наречения дзен стил, който се среща в градини и паркове около храмове. При него е характерно съчетанието на скали и инертни материали / мозайка, чакъл и др. /. Целта на тези инертни материали е, чрез различни бразди и моделиране да им се придаде живот и се имитира водата. Градините от този стил са бедни на растения и се набляга на камъните.

Японските градини са изпълнени с хармония и енергия. Японците от дълбока древност са развили свой неповторим усет при озеленяване на градини. Освен това с много грижи и любов те успяват да запазят красотата им за столетия.

Вертикални градини – това един новаторски и ефектен начин на озеленяване. Използва система от модули, които се закачат на здрава конструкция по сградата и така фасадата оживява. За озеленяване на вертикални градини се използват различни цветя, суколентни и почвопокривни . Почвения субстрат трябва да е олекотен и модулите трябва да имат вградена поливна система. С вертикалното озеленяване, без да губите място  постигате впечатляващ ефект и постигате по добра шумо и топло изолация.

Когато се занимавате с озеленяване на градини не е задължително да следвате определен стил, а е най-добре да бъдете себе си.  Съберете колкото може повече идеи и вземете собствено решение, за това може да са  ви полезни и следните сайтове за озеленяване.

Източник на статията и снимките – сайта за озеленяване и градини – Ecodesign.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s