Циганче

Циганче – видове и изисквания.

Виж още градински цветя.

По цял свят и у нас циганчето е ценено заради красивия му вид и издържливостта му на разнообразни условия. В Британия и в САЩ това е едно от десетте най-известни растения за лехи. Циганчето цъфти обилно цяло лято в разнообразни багри.

Само бегония семперфлоренс може да съперничи на способността на И. валериана да цъфти обилно в продължение на месеци под дървета или на влажни и сенчести места.  Този сорт е много подходящо цвете за скален кът на сянка. Но тя не е задължителна – импасиансът се чувства добре и на слънце, цъфти дори когато разсадът е висок едва няколко сантиметра. Не се отглежда лесно от семена и ще трябва да поливате при сухо време. Освен познатите бели, розови и червени цветове има оранжеви и лилави багри, двубагрени и кичести цветове

И. балзамина се нуждае от ярко слънце и не понася хладните и влажни лета. Големите цветове приличат на цветовете на азалеята или камелията, полускрити са от листата и са в най-разпични багри. Тази форма на циганчето е подходящо за почвопокривно растение в слънчевия алпинеум и за цветна леха на слънце.

Циганчетата са деликатни растения и се повреждат от силни ветрове и киселинни въздействия. При поддръжката на градини ги пазете в млада възраст от охлювите, а ако видите надупчени листа, напръскайте цялата растителност наоколо с инсектицид.

МНОГООБРАЗИЕ: Наи-известните импасианси са хибриди на И. валериана. Разнообразието им е голямо, но класи­фикацията им е ясна. Зеленолистните обикновени сор­тове са еднобагрени. Храстовидните растения достигат височина 20-25 см. Еднобагрените сортове са в бяло, оран­жево, розово, слонова кост, коралово, червено или виолетово, но многобагрените комбинации са предпочитани за отглеждане в лехи, висящи кошници или контейнери. В следващата група са двубагрените цветове с бял център или бели ивици. В друга група са кичестите сортове, сред които има и няколко обикновени и полукичести. В последна­та група са хибридите нею гуинеа, високи са 30-45 см и са най-ефектни. Дългите листа са или изцяло зелени, или са в ефектна комбинация от зелено, жълто и червено.

МЯСТО И ПОЧВА: Почва с добри дренажни свойства. Има видове както за ярко слънце така и за плътна сянка. Обогатете почвата с органичен материал преди засаждане.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Засейте семена през март под стъкло при температура 21-24 „С. Размножаването от семена е трудно. Разсадете разсада на открито през май.

Източник на статията сайта за озеленяване и градини – Ecodesign.bg.

източници на снимките :

http://www.flowersgallery.net/

http://www.floridafriendlyplants.com/

http://www.fulchinovineyard.com/

http://www.flickr.com/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s