Райграс – засяване и поддръжка.

Засяване на райграс, изграждане и поддръжка на тревни площи.

Зеленият килим от райграс е много важен за вида и функционалността на всеки двор и градина. Но да имаш плътен и мек тревен чим не е лесна задача. Още при изграждането на тревните площи трябва да се спазят много подробности, а поддръжката на райграса трябва да е редовна и навременна.

При изграждане на тревни площи с райграс се започва с почвоподготовката. Трябва да се осигури около 20 см. рохка хумусна почва с добър дренаж.  Повърхността трябва да е добре заравнена и чиста от плевели. Преди самото затревяване или полагане на  готов тревен чим почвата трябва да се обогати с комплексен тор /NPK/ .

Изключително важно за успешното затревяване и доброто състояние на тревата е адекватното поливане, затова ви препоръчвам да си изградите поливна система. Тя трябва да се направи преди засяването на райграса и е много полезна, защото поливането е може би най важната грижа за тревата. Освен това от поливната система има и много други ползи : пестите вода, имате подредена градина, пестите време, райграса се полива и когото ви няма и други.

Вариантите за изграждане на тревен килим са два полагане на чим  и затревяване.

Първият е много по бърз и сигурен, но и доста по скъп. При зачимяването се редят плътно парчета трева върху заравнената повърхност, повече за това може да научите от статията полагане на тревен чим.

Вторият вариант, засяване на семена на тревна смеска започва  с фино разрохване и заравняване на повърхностния слой обогатена почва. После се разхвърлят семената на райграса, важно е те да са равномерно разпределени по цялата площ. Това се постига като се хвърлят на кръст, всички семена се разделят на две, първата половина се разхвърля като минавате площта в една посока, а втората половина тревни семена се хвърля като минавате в  перпендикулярна посока. Нормата тревна смеска  на декар е 25 – 30 кг тревни семена. За постигане на добър тревен килим се използват семена не само от райграс, а на няколко вида житни треви.

След хвърлянето на семената, трябва да ги зариете в почвата на дълбочина до 1 см. Това става с гребло като минавате площта отново на кръст. След като ги заровите в земята е добре да покриете посетите семена  с допълнителен слой от 2-3 мм. почва или пясък, за да ги предпазите от измиване и бързо просъхване.

Следващата операция е валиране прави се отново на кръст с тежък валяк / поне 100 кг /.

От тук нататък най важно е поливането, именно от него зависи доброто поникване на райграса. Трябва да се полива всеки ден поне 20 дена, най добре сутрин и вечер, като дневната норма вода е около 10 л на кв.м. Почвата трябва да е постоянно влажна, но не и преовлажнена.

След поникването на тревата, поливането на тревните площи трябва да продължи постоянно през целия вегетационен период. Както споменах това е най важната грижа за тревния чим. През пролетта и есента трябва да се полива през два три дни, а през лятото е най добре всеки ден. При по рядко поливане трябва да се напоява много по обилно.

Следващата важна грижа за тревостоя е косенето. Първата коситба се прави, когото райграса достигне височина 6 – 10 см. За доброто състояние на чима трябва косенето да е редовно, най добре всяка седмица за периода на активна поддръжка на градината.

Нормалната височина на косене е 3 – 6 см.,  при суша увеличете височината на косене, а при влага я намалете. Коси се от края на март до началото на ноември. Много добри резултати дава косенето с мулчиращи косачки, които раздробяват фино окосената трева и разхвърлят върху площта под формата на мулч.

Следващата важна грижа е торенето. Най добре е да се тори с бавно разлагащи ес комплексни торове богати на микро и макро елементи. При затревяването може да се използва и амониева силитра, с която може да се тори и през активния сезон, но по добре само ако има проблеми по райграса, за по бързо възстановяване на цвете и за по бърз растеж. На пролет и есен е важно да се хвърлят торове с по голямо съдържание на фосфор и калий. Обикновено е добре да се тори 3 – 4 пъти в годината с комплексен тор в норма от 20 – 30 кг. за декар. Пролетната и есенната норма може да се увеличи. Използването на течни и листни торове дава добри резултати, но е доста по скъпо.

Други важни грижи са аерирането и вертикулирането. Тези операции се извършват със специални инструменти за поддръжка на райграс и имат силен  положителен ефект върху тревния чим.  С аерирането се пробиват дупки в почвата с дълбочина 7 – 9 см. и дебелина 1 см., а с вертикулирането се разкъсва и отнема мъртвата тревна постилка. И с двете дейности се освобождава жизнено пространство и се улеснява достъпа до корените на вода, въздух и хранителни вещества.

За хубав райграс трябва да се полагат още доста грижи като плевене, пръскане, подсяване, окантване и други, повече за това прочетете на – поддръжка на тревен чим.

Източник на снимките сайта за озеленяване и градини – ecodesign.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s