Жив плет

Жив плет

партер с живи плетове

ниски живи плетове

Жив плет представлява гъсто засадени в линия растения. Живи плетове могат да се изграждат практически от почти всички дървета и храсти срещани у нас.

Жив плет от туя

Градина с жив плет от туя

Обикновено живи плетове се засаждат около огради и алеи, когото искаме да разделим на функционални зони дадена градина, или да се предпазим от чужди погледи. Но освен това се използват и в много други случаи, с тях се изграждат геометрични фигури в зелени партери или лабиринти, а също участват в цялостното  композиционно решение на  градината.

За засаждане на жив плет обикновено се изкопават траншеи като растенията се нареждат вътре в обогатена пръст. Важно е траншеята да е достатъчно голяма, за да остане жизнено пространство за корените в нея. Друга важна подробност е доброто поливане и уплътняване на почвата. Ако искаме да направим по дебел жив плет растенията се засаждат шахматно в две или повече линии. В зависимост от вида на растенията и времето, след което искате да получите гъст жив плет, се засаждат от 2 до 10 растения на метър. Повечето храсти, които се засаждат в една линия се засаждат по 3- 4 а на метър, тези които засаждаме шахматно в две линии по 6 – 8 на метър. По големите растения ги засаждаме по 2- 3 на метър.

Лабиринт от живи плетове

лабиринт от туи

След засаждането  грижите трябва продължат и при неговата поддръжка, редовно трябва да го окопаваме, подхранваме и поливаме. Напояването е най добре да става с капков маркуч, а торенето и окопаването е добре да се правят няколко пъти годишно.

Може би най-важната грижа за красив и плътен жив плет е резитбата. Повечето живи плетове трябва да се подрязват поне 3- 4 пъти годишно. При резитба на жив плет трябва да се стремим да режем малки части от по тънки кончета. В посоката, която искаме да нараства плета оставяме разстояние от предната резитба най много 10 см., а ако сме достигнали желаните размери може да подрязваме плътно до предната резитба. Чрез резитби едни и същи растения може да използваме както за по високи така и за по ниски плетове. Например една и съща туя може да поддържаме и на 3 метра и на 60 см., а птичето грозде може да видите и на 2 метра и на 40 см.

У нас най често използваните растения са туята и лигуструма / той именно е известен с името жив плет /. Но както споменах по горе има много други растения подходящи за жив плет. За различните живи плетове може да използвате следните растения:

  • Висок жив плет / живи огради / – туя, кипарис, лъжекипарис, лавровишня, пираканта, тис, габър, слива, дървовиден чемшир, дървовидна хвойна
  • Средно висок жив плет – лигуструм / птиче грозде /, фурзиция, вайгела, берберис, хибискус
  • Нисък жив плет – котонеастер, лоницера , спирея, потентила, лавандула, розмарин, кълбовидни туи, хебе, чемшир
  • Вечно зелен жив плет – туя, лъжекипарис, кипарис, лигуструм, пираканта, тис, котонеастер, лоницера , лавровишня, чемшир
  • Цъфтящ жив плет – хибискус, фурзиция, спирея, лавандула, потентила, вайгела
  • Бодлив жив плет – пираканта, див лимон, гледичия, акация, берберис / кисел трън /
  • Листо декоративни живи плетове – пъстролистен лигуструм, червенолистна слива, червенолистен берберис,  туя аурея нана, туя рейн голд, сивкави хвойни и лажекипариси, лавандула , пъстролистна лоницера, спирея голден принцес
партер с жив плет

Цветен партер с живи плетове

Какъвто и жив плет да изберете засаден на подходящото място и поддържан както трябва той ще е ефектна и функционална част от вашата градина.

Източник на снимките – сайта за озеленяване и градини – ecodesign.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s