Японски градини

Снимки на японски паркове и градини.

Всеки, който се интересува от озеленяване, се е възхищавал на японските градини. Обикновено свързваме японската градина със скални късове, пищен цвят, перфектно подрязани вечнозелени, мостчета, чакъл и вода, но  е трудно да разберем тяхната символика и взаимовръзка. Всяка японска градина е изградена по строги правила и всичко в нея пресъздава и символизира природата.

Основно се разграничават два стила на озеленяване – стар и класически. Разликата е при че стария водата е заместена с чакъл, който е моделиран така че да пресъздава водата. Друга разлика е че при стария стил се използват по малко растения и много мъхове. И при двата стила се използват будистки статуи и символи.

Влизайки в един японски парк, човек се движи между внимателно подредени скали, по криволичещи алеи, минава по каменни плочи в градината и скални късове във водата.

Очарованието допълват и извитите и зигзообразни мостове и внимателно поддържаната в продължение на много години растителност. Майсторството си в поддръжката на градини японците доказват и с известните по цял свят бонзаи. За някои от тези мини дървета се грижат няколко поколения японските градинари.

Още  японски паркове  вижте на източника на снимките – японски градини в ecodesign.bg

Реклами

One response to “Японски градини

  1. Обожавам японските градини, особено тези в класически стил.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s