Поддръжка на градини

Поддръжка на градини и дворове.
Резитби на скален кът

Поддръжка на скален кът

Поддръжката на градини е задължителна, ако искате да имате красив двор. Зелените площи имат нужда от поддръжка, за да може райграса и декоративните растения да се развиват правилно и да запазят добрия си вид.  Именно поддръжката на градини е най важна за добри резултати в озеленяването.

Пълния комплекс от дейности се променя през сезоните и е специфичен в различните случаи. Най важните грижи в градината са: косене, поливане, подхранване, окопаване, резитби, растителна защита, подготовка за зимния и активния период

Японска градина с райграс

Тревен килими и японска градина

Косенето е основната грижа по тревния чим. То трябва да се извършва редовно / най добре всяка седмица /, обикновено на височина 3 – 6 см. При влага свалете височината на косене, а при суша и сянка я вдигнете. Старайте се да не окосявате повече от една трета от височината на тревата. Избягвайте да косите при дъжд и влажна трева и ако се наложи внимателно почистете останалите след косенето купчинки с окосен райграс. Много ефикасно е разпространеното в чужбина косене с мулчираща косачка, което изисква и по различен режим на поддръжка на тревните площи. За доброто състояние на тревния килим важни грижи са още вертикулирането, аерирането, плевенето и пръскането със селективни препарати и др.

Напояването е важно както за райграса така и за градинските цветя и храсти. Тревните площи трябва да се напояват чрез дъждуване, а градинските площи се поливат най- добре с капков маркуч. Поливането трябва да става през хладната част на денонощието, през юли и август, ако може поливайте ежедневно, а през останалото време през няколко дни. През най горещите дни нуждите от вода са около 5- 6 литра на квадратен метър дневно. Когато поливате райграса внимавайте да не пръскате някои деликатни цветя, примерно розите, защото се създават предпоставки за заболявания.

Поради всички тези причини моят съвет е да си изградите поливна система, която при правилен монтаж и настройка ще гарантира нуждите от вада във всеки един момент.

Подхранването става чрез торенето. Райграса обикновено се тори с изкуствени торове, най често по няколко пъти в годината с по около 30 кг на декар комплексен тор. Когото се налага може и да се използва през активния период и амониева силитра. Има много видове изкуствени торове, като може би най добри са течните, но те разбира се са и най скъпи. Когото целим бърз ефект е добре торът да е бързо разлагащ се, но при редовно торене с комплексен тор е добре той да е бавно разлагащ се за да е запасена градината постоянно с хранителни вещества. За цветята и храстите естествените торове са най добри, понеже са много богати и добре балансирани, но трябва да внимаваме да са добре угнили и да имаме пред вид, че в тях има много семена на плевели. След всяко торене трябва да полеем обилно, защото съществува опасност от прекалена концентрация на тор, който може да изгори тревата.

Резитби на декоративни растения

Резитби при поддръжка но градини

Окопаване и окантване се прави на градинските площи, като те са важни не само за доброто състояние на растенията, но и за добрия естетичен вид на градината.

Чрез окантване се разделят тревните от градинските площи, с него се създават красиви и хармонични линии, като така се облекчава и цялостната поддръжка на градината. С окопаването се премахват нежеланите плевели и се подобряват въздушния, водния и хранителния режим в почвата.

резитби в градината

Резитба на котонеастер и туи

Резитбите са основна грижа, с която се подобряват вида и състоянието на декоративните растения. С резитби се увеличават цъфтежа и плодоносенето, подобрява се фитосанитарното състояние на растенията, както и се оформят короните и външния вид. Прочете повече за тях на статията резитби на живи плетове и формиране на короната.

Растителната защита е една от най сложните задачи при поддръжка на градини. При нея  трябва да се следи за нападения на гъби насекоми, бактерии, гризачи и други. При всеки случай трябва да се вземе индивидуално решение, като в някои случаи отговорът не е лесен дори и за хора с голям опит в областта.

Подготовката за зимния период се състои в овързване на короните, загърляне на деликатните растени / рози, азалии, нортензии / , мулчиране на луковици, торене с комплексни торове , източване на поливните системи и други. На пролет пък всичко отново трябва да се освободи и почисти, както и отново да се натори. Поливната система требва да се напълни и програмира отново.

Прочетете още съвети поддръжка на градини в сайта ecodesign.bg

Източник на снимките сайта за озеленяване и градини ecodesign.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s