Гайлардия

Гайлардия – видове и грижи при отглеждането и.

Виж още градински цветя.

цветна група с гайлярдии

градина с гайлярдии

Гайлардия може да видите в дворовете както у нас така и по всички краища на света. Расте на туфи, достига височина 60-70 см и има едри маргаритоподобни цветове с едноцветни или преливащи багри от жълто до червено. Повечето гайлардии може да се отглеждат от семена и цъфтят през първата го­дина. Многогодишните сортове се оставят в бордюра за цъфтеж през следва­щите години. Закупените като едногодишни се отглеждат за временен летен цъфтеж. Многогодишните са най-популярни – с едри маргаритоподобни съцветия (5-10 см). Цъфтят от началото на лятото до есента. При почва с лош дренаж гайлардията умира през първата зима, а дори и в идеални условия растенията постепенно влошават качествата си, ето защо разделяйте туфите на всеки три години. Едногодишните цъфтят още по-дълго, но не са толкова популярни. По-високите сортове имат нужда от подпорки. Отстранявайте мъртвите цветове, за да удължите цъфтежа. Връщайте узрелите семена в почвата и тя успешно сама ще се разсажда. Ниските форми джуджета се използват често в алпинеуми и скални кътове. За озеленяване на градини най често се използва в лехи и за средната част на цветния бордюр. Тя е непретенциозно цвете и не усложнява поддръжката на градини.

градински цветя - гайлярдия

Група цветя - гайлярдии

МНОГООБРАЗИЕ: Популярните многогодишни гайлардии са сортове на хибрида Г. грандифлора – височина 30-90 см, цъфти с оранжеви или червени езичести цветове с жълти връхчета от юни до септември. Dazzler (60-90 см) е висок сорт. езичестите цветове са златисти с червен център. Viral flame расте по подобен начин, но кичестите цветове са жълти само по връхчетата. Не всички многогодишни гайлардии са двубагрени – има изцяло жълт и червен. Високият Torchlight с големи червени езичести цветове с жълти краища и джуджето goblin (30 см) често се отглеждат като едногодишни. Истинските едногодишни са сортове на Г. пулхела – височина 30-45 см. цъфтят от юни до октомври. Сферичните съцветия на кичестите сортове са много ефектни

Туфа гайлярдии

Туфа ниски гайлярдии

МЯСТО И ПОЧВА: Почва с добри дренажни свойства, за предпочитане лека. Изберете слънчево място, РАЗМНОЖАВАНЕ: Многогодишни: засейте семена или разделете туфите напролет. Едногодишни: засейте семена през март при 8-10 „С – разсадете в края на май.

източник на статията – http://ecodesign.bg/2009/10/gaylardiya/

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s