Лале

Лале – видове и поддръжка на градини с лалета.

Виж още градински цветя.

Лалетата са ненадминати в света на луко­вичните растения като източник на ярки и разнообразни багри през цялата пролет. Съществуват стотици различни сортове – от лалетата джуджета с малки цветове, разположени на 10 сантиметрови стъбла до високи 75 см лалета. Багрите също са разнообразни – от бяла до почти черна. Повечето сортове са в една багра или в различни нюанси на една багра, но има и лалета, при които се появява втора или трета багра във вид на ивици, петънца или разклонени линийки. На времето подобни комбинации стрували луди пари, но вече лесно ще намерите почти всякакви форми. Лалета се селектират почти в навсякъде, но може би най-известни са холандските. На огромни паркове и градини с лалета може да се насладите във всички краища на света.

Цветът на лалето е с камбанковидна. куповидна или звездовидна форма. Съставен е от лъскави венчелистчета на върха на безлистно стъбло. Обикновено цветът е разположен поединично, но понякога има съцветия от по няколко цвята. Приосновните листа са няколко, но съществу­ват и сортове с по много листа.

При озеленяване на градини и дворове лалета се засаждат в лехи, цветни бордюри и контейнери, но може да се сложат и на други места. Чудесно изглеждат разположените без строг ред пъстри групи от лалета в смесения бор­дюр, а джуджетата са подходящи за алпинеума. Лалетата са разделени  в около 15 групи, като в много каталози има собствена номенклатура.


След като направете избора си, засадете луковици през ноември или началото на декември. Ако засадите много рано, студът може да порази връхчетата на покълналите стръковете. Препоръчваната дъл­бочина на засаждане е долния край на луковицата да е на два пъти височината и от повърхността. Добре е при засаждане луковиците да са на 10 – 15 см една от друга. Когото прецъфтят, отстранявайте мъртвите цветове. За разлика от нарцисите градинските лалета вло­шават състоянието си, ако не се изваждат всяка година. Обикновено се вадят, когато листата пожълтеят и след това заедно с листата се съхраняват на сухо и проветриво място до следващото засаждане. Подсушете добре луковиците и оставете листата понеже те ги изхранвате. Не използвайте една и съща леха всяка година. Ако засадите градински лалета на точната дъл­бочина и ако почвата е кисела или неутрална, тогава може да не ги безпокоите в продължение на две, три години.  При поддръжка на зелени площи с лалета, често след прецъфтяването им на тяхно място се засаждат други едногодишни, това е така наречена поддръжка на площи с редуване на цъфтежа.

МЯСТО И ПОЧВА: Почва с добри дренажни свойства. Вирее наи-добре на ярко слънце.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Отделете луковичките, когато вадите лалетата. Изсушете, съхранявайте и засадете отново в края на есента.

Източник на статията – сайта за озеленяване и градини ecodesign.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s