Формални градини

Озеленяване на зелени площи в геометричен стил.  Формални градини.

Формална градина

Формална градина във Франция

Озеленяването на градини в геометричен стил е възникнало  през средновековието в западна Европа.  Тогава около аристократичните сгради при озеленяване на градини са се използвали много подрязани и формирани растителни обеми.

Лабиринт от живи плетове

лабиринт от туи

Най типично за този период е засаждането на ниски живи плетове  в зелени партери съчетани с много цветя, водни  площи, скулптори и  архитектурни елементи.  Много често се използват формирани чрез многократни резитби топиарни форми. Характерно е изграждането на геометрични линии основно с живи плетове от вечно зелени растения, които служат както за акцент, така и за функционално и тематично обособяване на различните зони в градината. Такива обособени площи са примерно – партери, цветни градини, зеленчукови градини, лабиринти, лехи с цветя, чисти тревни площи, зони с водни огледала и други.

Формална градина

Формална градина в Англия

Вечно зелените растения са основен акцент при озеленяване на формални градини, едно от най важните им качества е да са подходящи за чести резитби и оформяния. Такива декоративни растения са тисът, чемшират, туята и  лъжекипарисът. Освен това за оформяне и създаване на живи плетове са използвани и широколистни видови – птиче грозде, габър и дори са подрязвани и оформяни огромни дървета като чинара и конския кестен.

Градина с оформени дървета

Вила с градина

Най много образци на формални градини могат да се видят в парковете на  Англия, Франция и Италия, но може да срещнете шедьоври на градинарското изкуство в повечето западно европейски държави. Като “ мека“ на този стил на озеленяване  са замъците по долината на река Лоара във Франция.

Градина в геометричен стил

Озеленяване на формални градини

Сега класическите формални градини са по рядко използвани, но елементи от този стил са срещат в много паркове и зелени площи и днес. Аристократичните сгради и техните градини в геометричен стил  са обект на възхищение от векове и са символ на успех и разкош.

Формална градина Чехия

Партер с цветя и вечно зелени

Източник на снимките – сайта за озеленяване и градини – ecodesign.bg

Реклами

One response to “Формални градини

  1. Pingback: Озеленяване стилове | gardenbg

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s