Цъфтящи храсти

Многогодишни цъфтящи храсти, подходящи за озеленяване на паркове и градини.

Цъфтящите храсти са важен компонент за озеленяване на градини. Повечето са широколистни и цъфтежа им продължава от 3 – 4 седмици до няколко месеца. Техните надземни части се запазват през цялата година и имат гъсто разклонена корона обикновено с много стебла.

Разбира се броят на различните видове цъфтящи храсти е много голям и на снимките са представени повечето от най използваните за озеленяване на паркове и градини  у нас:

роза, азалия, рододендрон, спирея, вайгела, потентила, хибискус, форзиция, филаделфус, хиперикум, лавандула, мащерка, флокс, рожец, цитисус, будлея, индийски люляк, хортензия, ерика, керия.

Разнообразието на височини, форми и цветове е голямо, сред тях ималистнодекоративнибилки и почво покривни. Най-общо може да ги разделим на високи, средни и ниски, както и на пролетно, лятно и есенно цъфтящи.

По височина цъфтящите храсти могат да бъдат от няколко сантиметра до няколко метра. От показаните растения най ниски са почвопокривните мащерка, флокс, рожец и ерика високи до 10 см, а най високи са филаделфус, хибискус, индийски люляк и будлея достигащи няколко метра.

Сред първите цъфнали растения в градината са форзицията и ериката, по късно през пролетта пищно се окичват, рододендрон, азалия, фрокс, рожец и мащерка, следват лавандула, филаделфус, цитисус, вайгела и хиперикум. По продължително и късно цъфтящи са спирея, потентила, хибискус, будлея, индиийски люляк, хортензия и керия.

Безспорно най- дълго цъфти царицата на цветята – розата. Има някои видове рози които започват да цъфтят през пролетта и спират с падането на първите слани и снегове.

Слънцето е предпочитано от спирея, вайгела, хибискус, лавандула, мащерка, будлея , филаделфус, цитисус, форзиция и керия. Останалите растения от снимките по добре засадете на лека сянка или полусянка.

Важно правило при поддръжка на градини с цъфтящи храсти е да се отстраняват цветовете скоро след увяхването им. Така растенията влагат силите сив нов цъфтеж и растеж, а не в образуване на плодове и семена.

При много от храстите резитбите подобряват вида и формата им, като трябва да режем след прецъфтяване и до средата на лятото. Някои като спирея, потентила, вайгела, подновяват цъфтежа си след резитба, а на розата и хортензията се правят специални резитби. Някои видове пък като рододендрона, азалията, мащерката и флокса не трябва да се режат.

За да подпомогнем цъфтежа на храстите трябва да водим балансирано и редовно торене с допълнително внасяне на калий. Друго важно условие е, те да са добре обезпечени с вода, затова най добре ги поливайте с капково напояване.

източник на статията  – сайта за озеленяване и градини – ecodesign.bg

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s