Diantus

Диантус (карамфил).

вижте още градински цветя.

почвопокривен карамфил

карамфил в алпинеум

Любими цветя още от времето на древните гърци. Може би сега не са толкова популярни, но продължават да са важна част от лехи, бордюри, контейнери и градини.  Има много ниски сортове особено подходящи растения за скален кът и алпинеум. Листата на диантуса са тревисти, често със сини или сиви шарки. Стъблата са изправени, а цветовете може да имат специфичен аромат. Всички се чувстват прекрасно във варовита почва, но не е необходимо тя да е алкална.

Цвят на карамфил

Цвят на карамфилче

Има хиляди сортове диантуси. За улеснение са разделени в няколко групи. Най-ефектни са цветарските карамфили – цъфтящи видове с кичести цветове и назъбени венчелистчета, както и силно ароматни сортове. Тези растения са деликатни, отглеждат се в оранжерии и не са предмет на тази статия. Издръжливите градински карамфили със здрави стъбла и големи цветове са бордюрните карамфили. Старомодните карамфили са бавнорастящи и цъфтят веднъж в сезона, но сега има такива, които растат по-бьрзо и цъфтят в началото на лятото и после отново през есента.Карамфилите за алпинеум са по-малки от обикновените – в началото на лятото образуват спретнати възглавнички или разпростиращи се килими от листа и цветове със сладък аромат.

Карамфил до алея

Нисък карамфил

МНОГООБРАЗИЕ: Бордюрните карамфили са високи 60-90 см. садят се през 45 см, цъфтят през юли – август. Хиб­ридите на Д. кариофилус имат цветове с венчелистчета с гладки краища за разлика от назъбените венчелистчета на цветарските карамфили. Те са еднобагрени, двубагрени, в бледа багра с по-тьмни краища. Старите сортове  карамфили произлизат от Д. плумарис -височина 30 см, цъфтят през юни. Модерните карамфили са хибриди на Д. алудии – височина 22,5—45 см, цъфтят през юни – септември. Измежду карамфилите за алпинеум се спрете на Д. алпинус, ако искате едри цветове (2,5 см) в спретна­ти възглавнички от зелени листа – височина 10 см, цъф­тят от май до август. Д. делтоидес е със стара слава -височина 20 см, цъфти от юни до септември. Други карам­фили за алпинеум са Д. цезиус. Д. еринацеус и Д. павониус. В каталозите ще откриете много едно и двугодишни диантуси, Д. барбатус е двугодишно растение – височина 30-60 см, цъфти през юни – юли. Едногодишните карамфили са хибриди на Д. кариофилус – височина 30 см, кичести цветове (5 см) от юли до октомври.

Карамфил

Туфа карамфил

МЯСТО И ПОЧВА: Алкална почва с добри дренажни свойства. Изберете слънчево място.

РАЗМНОЖАВАНЕ: Бордюрни и многогодишни карамфили – направете резници през юли и отгледайте в сандъче на открито или направете отводки от странични стръкове през август Може и да разделите туфите през септември.

Едногодишни карамфили: засейте семена през февруари – март при 8-10 ‘С. Разсадете в края на май. Д. барбатус: засейте семена на открито през май -юни. Разсадете наесен.

Източник на статията – сайта за озеленяване на градини – ecodesign.bg.

Реклами

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s