Връзка

Тревен чим

Съвети за полагане  тревен чим. Цени за готов чим от райграс.

Тревна площ

Готовият тревен чим представлява правоъгълни парчета трева заедно с 3 – 4 см почва., обикновено е на рула за по лесно пренасяне. Хубавият чим трябва има добре развита коренова система, за която пръстта да се държи здраво, така че да не пада и парчетата да не се късат. Освен здравината, други важни характеристики са дебелината му, процентното участие на пясък и видовете тревни смески, които се използват. По песъчлива почва осигурява по добър дренаж, а с участието на повече тревни видове в чима се използват по добре условията на средата. Така тревната площ ще бъде устойчива за дълго време. В по дебел слой почва има повече корени, което е много важно за първоначалното вкореняване. Голям плюс е, ако е използвана ПВЦ мрежа, която играе ролята на армировка на тревата.

Изграждането на тревни площи с готов чим дава моментален ефект и ви дава качествено тревно покритие при всякакви терени. Сравнение с затревяването цената му е три пъти по висока. Друго което трябва да се отбележи е, че чима е нетраен продукт и трябва да се положи веднага след закупуването му. Това важи особено силно в летните горещини, когато трябва да го наредите най-късно на следващия ден.

В България се използват основно две технологии за производство на чим. Първата е като тревните семена са засаждат директно в  земята и после със специална машина са изрязват най горните 3 – 4 см. За този метод са необходими около 12 месеца за получаване на хубав чим. Той е много прост и изисква по малки инвестиции и има по ниска цена, но има недостатък че голяма част от корените остават в почвата, освен това рядко се използват почвоподобрители. Въпреки това с правилни монтаж и грижи бързо ще имате страхотна зелена поляна.

Другата технология за производство на чим е върху перфориран полиетилен. Той се използва за подложка, върху  която се насипва 3 -4 см смес от пясък, торф и пръст след което се засяват семената. Така се осигурява подходяща структура на почвата и почти всички корени остават в чима. Друго предимство е, че така малко се олекотява чима. Той принципно е доста тежък  и в зависимост от дебелината и навлажнеността му 1 кв .м.  може да тежи от  25 до 40 кг.

За полагане на тревен чим първо трябва да се подготви добре почвата. Ако е глинеста трябва да се фрезова или дори да се добави пясък. Това се налага, за да може корените и водата спокойно да минават през нея.  Ако изграждате поливна система, а това като се има предвид високата цена на чима е почти задължително, най добре е да направите това сега. Следващата процедура е  да се заравни добре, като винаги трябва да има минимален наклон 6 промила.

Сега идва ред на самото редене на чима. Първо е добре да наторите с смес от амониева силитра и комбиниран тор в норма от по 15 – 25 грама на кв. м. от двата тора и после трябва леко да навлажните. Когато почвата просъхне достатъчно , така че да не пречи на работата, започвате да редите парчетата тревен чим плътно едно до друго. Чимовете обикновено са с размери 40 см по 80 – 100 см. , затова започвате да редите от най дългата водеща линия на двора / примерно алея или ограда /. Ориентирате парчетата трева с дългата страна по водещата линия и така плътно прилепени към късата си страна изграждате възможно най голям ред от чимове. После прилепвате към него друг ред и така докато можете да редите възможно най много цели парчета, като се стараете да не остават фуги. За незапълнените площи изрязвате с нож парчета с подходяща форма и размер. Ако някъде останат малки фуги може да ги запълните със смес от семена и рохка почва или пясък.

След като сте зачимили цялата зелена площ, поливате леко, така че ако има неравности да могат да се моделират с валирането. Не трябва преди валирането да поливате прекалено, защото почвата се деформира по силно. После валирате на кръст и сега вече поливате обилно. Първите десетина дни трябва да се поддържа висока влажност и да се ограничава натоварването. След това трябва да се води редовна поддръжка на тревните площи.

Обикновено цената на тревен чим варира от 7 до 10 лв за кв.м. Поради това че е много тежък , нетраен и също има и фира цената до получаване на готов продукт се удвоява. Така като се включат транспорт, товаро- разтоварни работи и самото полагане на чима цената става от 14 до 18 лв. за кв.м.

Погледнете и тази статия за полагане на тревен чим.

 

Реклами

One response to “Тревен чим

  1. Прекрасна и точна статия!За мен беше много полезна.Благодаря Ви!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s