Практично озеленяване

Съвети за функционално озеленяване на паркове и градини.

Воден ефекти площадка

Когато започваме с озеленяването на градината, освен за нейните естетични качества трябва да помислим и за това тя да е удобна и практична. Така разпределяме двора на функционални зони, в които разнообразно и приятно да прекарваме свободното си време.

Има много видове функционални зони и от тяхното разположение и архитектурно оформление и съобразно тях избираме стила на озеленяване. Добре е в градината да има много места, където може да поставим различни елементи – барбекю, басейн, пергула, площадка, беседка, чадър, хамак, пейка, душ, спортни и детски съоръжения и други. Целта е, когато озеленим градината, да има много места, които да използваме за забавления, почивка и игра.

Градински паркет

Къщата трябва естествено да прелива в градината, пример за това е изграждане на площадка  в градината  като продължение на всекидневната. В периферията на двора се оформят по спокойни кътчета, които озеленяваме богато като така ги обособяваме и украсяваме.

Обикновено, за да са удобни за използване зелените площи, се стремим да разпределим градината на почти хоризонтални площадки. Винаги трябва да има минимален наклон за да има добро оттичане на водата, нормално е за тревни площи на 10 м. да има към 5 см. денивелация.  Колкото по често се използват различните зони за отдих толкова по здраво покритие трябва да имат, най здраво трябва да е около барбекюта, басейни и на веранди. Добре е да се използват естествени материали – камък, дърво, чакъл, тревен чим и съчетания между тях.

Баня в градината

Все по актуално е използването на градински паркет, добре е около него да се направи буфер от кръгли камъчета. Това освен ефектно е и много практично, защото камъчетата едновременно подобряват дренажа и улесняватподдръжката на градината. Тя е много важна за една красива градина, за това при озеленяване трябва винаги да мислим как зелените площи да са организирани за безпроблемна поддръжка и работа на поливната система.

След разполагането на функционалните зони трябва рационално и хармонично да ги свържем и чрез алейната мрежа. Нейното покритие трябва да е в унисон с настилките и фасадата на къщата. Алеите и пътеките също играят важна роля за визията на градината. Техния растер, форма и вида на използваните материали са съществен фактор за вида на двора. Трябва да се избягват правите линии и да се използват части от окръжности. Окръжността е много хармонична линия и се използва често и при същинското озеленяване. Нивата на алеите и настилките трябва да са с от 5 до 10 мм по високи от тревното покритие или да има буферна зона. Това се прави, за да не влиза водата на плочниците и да се избегнат стърчащите треви оставащи при косенето.

Площадка в градина

Обособяването на функционалните зони се завършва с  ландшафт дизайн с декоративните растения. С тях очертаваме и защитаваме различните площи, създаваме отворени и затворени пространства. Създавайки красива гледка или поставяйки растителен акцент до някоя зона ние подчертаваме нейната важност. С растения формираме сенчести и слънчеви участъци. С един жив плет лесно обособяваме и разделяме различните зони. С масиви от иглолистни дървета защитаваме двора от ветрове, снегове, прах и шум. За да прекарваме спокойно горещите летни следобеди трябва да засадим голямо широколистно дърво на югозапад от къщата или избраното място.

Градина пред фасада

В заключение може да кажем, че с правилно озеленяване може да прекараме много спокойни и приятни часове в градината.

Източник на статията –  ecodesign.bg.

Реклами

2 responses to “Практично озеленяване

  1. Чудесни съвети, определено ще се възползвам от тях, планирам да правя реконструкция на час от градината и непременно ще ги използвам!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google+ photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google+. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s